NÖTKNÄPPAREN

International Festival Ballet & Festival Symphoniker Orchestra presents:

NÖTKNÄPPAREN – ett fulländat konstverk

“Nötknäpparen” är en av de mest populära baletterna sedan över ett sekel. Tjajkovskijs underbara musik tar oss med till ett juligt sagoland. Otaliga balettkompanier runt om i världen sätter upp den berömda baletten varje år under vintermånaderna. Både barn och vuxna ser fram emot att få uppleva en magisk föreställning av “Nötknäpparen” varje julsäsong.

Den första föreställningen av baletten hölls den 18 december 1892 på Kejserliga Mariinskijteatern i Sankt Petersburg, Ryssland.

 

International Festival Ballet

International Festival Ballet är en internationell balett som tänker bortom nationsgränser och representerar förståelse och samexistens i konstens, musikens och dansens poesi. Sedan krigets början har artisterna uttryckt sin ståndpunkt mot den ryska aggressionen genom talrika protestaktioner före var och en av sina föreställningar. Därför hotas de nu också av Ryssland. Gruppen, som också inkluderar ett stort antal ukrainska dansare, ser naturligtvis sig själva som en balett av fred och sammanhållning mellan alla människor.

Konstnärligt representerar baletten den ryska skolan för klassisk balett i sin renaste form. Sträng elegans kombinerad med moderna och 2000-tals influenser, det vill säga en högklassig dansprestation – allt detta kombinerat med praktfulla kostymer och storslagna scenuppsättningar.

Klassisk balett har en lång tradition i Östeuropa, som fortfarande firas idag. Regionen har producerat många berömda prima ballerinas, dansare och koreografer. De berömda ryska balettskolorna är kända för sina höga standarder och stränghet, och studenterna för sin drivkraft att uppträda, sin ambition och sin enorma talang. De 42 dansarna i Internationella Festivalbaletten har också gått igenom denna tuffa skola, vare sig det är Vaganova-akademin i Sankt Petersburg, Moskvas akademi för koreografi, Statens koreografiakademi i Kiev, Ufa balettskola eller Perm balettakademi. De har alla arbetat på de främsta baletteatrarna i Ryssland, Ukraina och Moldavien och har vunnit talrika priser på internationella balettfestivaler och tävlingar. Tillsammans har de blivit ett av de mest estetiskt och tekniskt framgångsrika balettkompanierna inte bara i Östeuropa, utan också i världen som en del av Internationella Festivalbaletten. Förutom absolut exakt dansteknik kännetecknas denna högnivåbalett av en harmonisk och konsekvent helhetsbild och en elegant lätthet. Internationella Festivalbaletten lyser med en perfekt dansprestation som tar andan ur publiken.

 

Festival Symphoniker Orchestra

Konstnärlig ledare och dirigent: Normunds Vaicis

Orkestern grundades av begåvade musiker från Moldavien, Ungern, Ukraina och Lettland. Den konstnärliga ledaren och huvuddirigenten är en berömd dirigent, Maestro Normunds Vaicis. Orkesterns repertoar inkluderar verk av Ravel, Debussy, Rimsky-Korsakov, Tjajkovskij, Massenet, Faure och Albegis, Gounod och många andra. Musik från klassiska baletter som “Svansjön”, “Nötknäpparen”, “Törnrosa”, “Giselle”, “Don Quijote” och många andra är centrala för repertoaren. Orkestern har samarbetat med berömda balettensembler från Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Festivalorkestern har framträtt med stor framgång i Frankrike, Storbritannien, Belgien, Tyskland, Luxemburg och andra europeiska länder och har trots sin relativt lilla storlek etablerat sig som ett av de bästa balettorkestrarna i Europa. Inom en snar framtid kommer de att genomföra ryska balettsäsonger för det välrenommerade International Festival Ballet Company i Skandinavien, Belgien, Frankrike, Luxemburg, Tyskland och Österrike.

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum

30 nov 2024

Tid

19:00 - 21:00

Kostnad

665.00kr

RESERVERA

KÖP BILJETT

Plats

NÖJESHALLEN
Kategori

Arrangör

Ovation Event
E-post
info@ovation-event.de
Webbplats
http://www.ovation-event.de
KÖP BILJETT
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.


ARENA VARBERG
Kattegattsvägen 26
432 50 Varberg

info@arenavarberg.se

0340 - 69 02 00