Hållbarhetsdagen 2023 Arena Varberg

HÅLLBARHETSDAGEN HALLAND

Årets tema: Klimat  & Jämställdhet

För femte året i rad arrangeras Hållbarhetsdagen Halland hos oss på Arena Varberg. Årets tema är Klimat & Jämställdhet, och vi får höra kända namn inom nationell expertis dela med sig av forskning och insikter om möjligheterna inom klimat och jämställdhetsfrågor. frågan är hur går det för oss här i Halland?

Årets talare och inspiratörer:

Madeleine-Westin-Metereolog.jpg Madeleine Westin | Meteorolog och författare |

Madeleine har skrivit tre böcker om vårt väder. En av böckerna påvisar den klimatförändring vi är mitt uppe i, men som inte framträder på det sätt vi förväntat oss. Men en sak är säker, den kommer att påverka vårt liv och hälsa, i vårt boende, i vårt jobb och resande. En framtidsspaning som ger en prognos av bl.a. fler och svårare stormar, katastrofala översvämningar och torrperiod under heta sommardagar. Det är bara några fastställda konsekvenser av en varmare värld.

 

Hanna Billmayer.jpeg Hanna Billmayer | Klimatanpssningsstrateg |

 Fram till år 2100 förväntas klimatförändringar leda till att det i Halland blir ökad nederbörd med fler översvämningar som följd. Medelvattennivån för havet beräknas öka med ungefär en meter och medeltemperaturen stiger, med fler och mer långvariga värmeböljor som följd.

– Klimatförändringarna är på gång och vi måste anpassa vårt samhälle för ett framtida klimat, för att exempelvis förhindra översvämningar, säger Hanna Billmayer. Hanna arbetar med att ta fram en klimatanpassningsplan för Halmstads kommun. På Hållbarhetsdagen delar Hanna med sig av sina kunskaper och ger oss en spaning för hur Halland kan komma att påverkas av klimatförändringarna.

arturox2_edited.jpg Arturo Arques |
Arbetar som Swedbank och Sparbankernas privatekonom med fokus på att sprida information och driva debatt för en sund och hållbar ekonomi. Sverige anses vara ett av världens mest jämställda länder, men det finns ändå stora skillnader mellan kvinnors och mäns möjligheter – inte minst ekonomiskt! Men vilka klyftor finns – och hur ska vi kunna jämna ut dem?

Det är djupt orättvist och frågan förtjänar att tas på största allvar och uppmärksammas ännu mer, säger Arturo. Pengar får inte vara en anledning till att man håller ihop eller att kvinnor tvingas stanna i förhållanden de inte vill ha. Vi måste få till en förändring!

 

Maria Rooth [7582] - Foto Charlotte T Stromwall - (Arkiv - Talarforum).jpg Maria Rooth | 

Maria har en lång internationell hockeykarriär bakom sig med allt från spel med killar, collegetitlar som resulterade i upprepade möten och småsnack med USA’s President, mängder av landskamper och medaljer. Maria har fått kämpa för att ta sig fram i en mansdominerad och machopräglad idrott där kvinnor inte har en självklar plats. Då karriären har varit kantad av många strukturella hinder som ensam tjej i en mansdominerad idrott, så präglas också föreläsningen av tankar kring jämställdhet och inkludering.

 

Mikael-Karlsson.jpg Mikael Karlsson |

är lektor i Klimatledarskap på avdelningen Naturresurser och hållbar utveckling vid institutionen för geovetenskap i Uppsala. Där hoppas han kunna motarbeta myter, pseudodebatter och föreställningar om att förändringar är svåra och dyra. Mikael menar att klimatåtgärder ofta är lönsamma och värdefulla ur en rad perspektiv. Samtidigt ska vi förstås inte blunda för de problem som de facto finns.

Ylva_Kallman_KommuniMera.jpeg Ylva Källman / Moderator |

Ylva inspireras och fascineras av människor, av deras förmåga att utmana sig själva och sitt kunnande, av den nyfikenhet som driver dem att lära sig nya saker, anta nya utmaningar och pröva nya metoder. Ofta använder hon Muminfamiljen som modell för vilka olika roller vi har i organisationen. Och hon visar hur viktigt det faktiskt är att vi är olika – det är nämligen då vi bäst kan åstadkomma ett gott resultat tillsammans.

 

Datum

16 nov 2023
Utgånget

Tid

07:45 - 13:30

RESERVERA

Läs mer

Plats

NÖJESHALLEN
Kategori

Arrangör

Hållbarhetsdagen Halland
E-post
info@nwevent.se
Webbplats
https://www.hallbarhetsdagenhalland.se/
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.


ARENA VARBERG
Kattegattsvägen 26
432 50 Varberg

info@arenavarberg.se

0340 - 69 02 00